Notícies de Cardedeu

Un dels grans reptes que hem entomat des de que vam entrar a govern ara fa 3 anys és com socialitzem, més enllà dels regidors i l'assemblea local, la presa de decisions sobre quines són aquelles polítiques que hem de dur a terme per aconseguir transformar el poble des d’una perspectiva d’esquerres. 

Fonaments

Des de mitjans dels anys 80, i molt especialment des dels anys 90 i 2000, la qüestió de la participació ciutadana ha estat present en tots els debats sobre polítiques públiques.

L'Ajuntament de Cardedeu ha impulsat un protocol per l'abordatge de la violència de gènere, que pretén ser una orientació a les dones que puguin patir una situació de violència de gènere i també per al conjunt de les professionals que atenen aquestes situacions dia a dia. El protocol, liderat per la regidoria d'Igualtat i redactat amb el suport de la Diputació de Barcelona, és una eina que ha de servir per visualitzar les situacions de violència de gènere a Cardedeu, per fer constar les conseqüències d'aquesta violència, i que sigui un principi orientador per actuar quan es detecti.

Ara fa dos anys que vam signar l'acord de govern amb ERC. Un acord que garantia un Ajuntament d'esquerres, dotava de majoria el nou govern i marcava un pla d'actuació.

Per definir aquest pla, ens vam qüestionar objectius i fixar prioritats, amb especial èmfasi a les polítiques de drets socials, ambientals i culturals amb el clar objectiu de recuperar Cardedeu per a les persones.​

I que hem fet en aquesta meitat de mandat?​

Per primera vegada, els ajuts econòmics per disminuir els costos de les famílies de les activitats d’estiu i extraescolars s’ha fet de caràcter universal i eliminant el requisit d’haver estat atès pels serveis socials, establint un sistema de quotes progressives en funció dels ingressos econòmics de la unitat familiar.​

L'Ajuntament ha elaborat un cens d'habitatges buits a Cardedeu, elaborat per Celobert Cooperativa, a través del qual s'han identificat 423 habitatges amb indicis de desocupació. La major part estan a la zona Centre, l'Estalvi, la Riera i el Poble Sec, que coincideix amb les zones amb construccions més antigues i amb més densitat de població i habitatges.

Creiem que cal avançar cap a una nova forma de govern que tingui en compte la ciutadania de forma constant i aconseguir unes polítiques més properes a la voluntat ciutadana. ​

En aquests dos anys hem augmentat el treball conjunt des dels consells de cooperació per al desenvolupament o els d'educació, amb especial delit pel Consell d'Infants.​

Dins del marc d'una assemblea oberta, dimecres es van triar els projectes que es beneficiaran del Retorn Social. Un cop analitzada i comprovada la documentació i el compromís del projecte, van ser seleccionats per la comissió dos projectes. Aquests dos projectes es es faran realitat amb les ajudes econòmiques del Retorn Social.

Els projectes beneficiats són les Jornades Feministes 2018 amb 500 euros i l'Associació Cultural i Gastronòmica La Mandanga amb 2.500 euros.

Al debat sobre models de gestió apareix molt sovint el mantra de més eficiència del sector privat sobre el públic. És una creença que ha arrelat amb força i ens trobem sovint que hi ha qui no és capaç d’acceptar les moltes evidències que contradiuen aquest dogma. Convençuts dels avantatges de la gestió directa, el Govern ha proposat a l’oposició construir conjuntament els indicadors amb què avaluar l’encert o no de la decisió de remunicipalitzar. 

El mes de març s’obre el període de portes obertes a les escoles i les famílies assisteixen amb la voluntat de poder triar la millor escola pels seus fills. Durant aquest procés, les escoles despleguen tota una estratègia comercial encaminada a tenir el màxim de matriculacions possibles intentant fer veure a les famílies que la seva escola és millor que les altres. Però realment són les famílies les que trien?, o són els mateixos centres els que ja determinen en certa manera els perfils de persones que volen?​

Pàgines