Notícies de Cardedeu

Per primera vegada, els ajuts econòmics per disminuir els costos de les famílies de les activitats d’estiu i extraescolars s’ha fet de caràcter universal i eliminant el requisit d’haver estat atès pels serveis socials, establint un sistema de quotes progressives en funció dels ingressos econòmics de la unitat familiar.
 

Dins del marc d'una assemblea oberta, dimecres es van triar els projectes que es beneficiaran del Retorn Social. Un cop analitzada i comprovada la documentació i el compromís del projecte, van ser seleccionats per la comissió dos projectes. Aquests dos projectes es es faran realitat amb les ajudes econòmiques del Retorn Social.

Els projectes beneficiats són les Jornades Feministes 2018 amb 500 euros i l'Associació Cultural i Gastronòmica La Mandanga amb 2.500 euros.

Ahir a Cardedeu vam fer una Àgora sobre remunicipalitzacions. Les Àgores són uns espais que vam inventar per portar la contrària a aquella frase de John Godfrey Saxe que diu que les lleis, com les salsitxes, inspiren menys respecte com més coneixem com s’han fet. A nosaltres ens sembla que les coses haurien de ser tot al contrari. Que conèixer com es fan les polítiques públiques pot ajudar a entendre per què es fan i per què es fan com es fan.

El mes de març s’obre el període de portes obertes a les escoles i les famílies assisteixen amb la voluntat de poder triar la millor escola pels seus fills. Durant aquest procés, les escoles despleguen tota una estratègia comercial encaminada a tenir el màxim de matriculacions possibles intentant fer veure a les famílies que la seva escola és millor que les altres. Però realment són les famílies les que trien?, o són els mateixos centres els que ja determinen en certa manera els perfils de persones que volen?​

La plaça de les dones treballadores s'ha inaugurarat aquest dimecres 8 de març coincidint amb el dia de la dona treballadora. A l'acte, que ha començat a les 6 de la tarda, hi han participarat dues treballadores de l'antiga fàbrica Tèxtil Rase, Mireia Duran, activista i investigadora social especialista en qüestions de gènere i membre de l'Observatori iQ i Hug Lucchetti, regidor d'Igualtat.

És una forma de retornar al municipi part dels ingressos obtinguts per les regidores de la CUP a l’Ajuntament de Cardedeu, que seguint un codi ètic tenen un límit salarial. Forma part de la idea que la política no es fa només a les institucions sinó que les entitats i moviments socials tenen molt a aportar. La idea és donar suport a projectes amb voluntat de transformació social.

La gestió del servei de neteja d'edificis municipals ha pasat a ser gestionada per l'empresa municipal "C10 Serveis i Manteniments S.L." des de primers d'any . Aquest és el primer contracte que ha assumit la societat després de la seva constitució i respon a la voluntat del govern de Cardedeu d'assumir el control directe dels serveis que es presten amb gestió externa, com recull el Pla d'Actuació Municipal d'aquest mandat.

S'ha creat una oficina d'assessorament per afavorir l'estalvi energètic i assessorar sobre els subministraments energètics. Es vol que sigui útil no només per a famílies vulnerables, sinó perquè tots els veïns coneguin els seus drets energètics i per afavorir un consum més eficient i responsable de l'energia. També s'oferirà a la possibilitat de revisar les condicions de facturació dels diferents subministraments, i es guiarà als usuaris en les alternatives de contractació i en com tramitar aquests canvis. 

Des de l'Ajuntament de Cardedeu s'ha aprovat un programa per mobilitzar habitatges buits o permanentment desocupats i ampliar el parc d’habitatge de lloguer social a preu assequible. La mobilització de pisos buits s'afegeix a la resta d’actuacions que es duen a terme per prevenir la pèrdua d’habitatge i garantir el reallotjament.

"A Montserrat Roig. La memòria viva", la periodista i escriptora Aina Torres ens endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. El resultat és un homenatge emotiu alhora que una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible per entendre el passat i enfocar el futur. Un llegat explicat també en aquest llibre per personalitats que van compartir la vida amb Montserrat Roig o que se’n senten deixebles.

Pàgines