Defensem la Festa Major!

Els col·lectius i entitats organitzadores de la Festa Major de Cardedeu han respost amb una carta unitària els articles d'opinió dels grups polítics apareguts a la revista el Nas de Cardedeu de setembre. El PP hi exhibia profund desconeixement i una enorme falta de respecte al conjunt de persones i entitats que, des de la motivació i el treball voluntari, fan possible la Festa Major. Empenyia, entre comentaris casposos i insultants, a que fos l'Ajuntament qui l'organitzi. GpC hi criminalitzava la Festa Major rebaixant-la a una imatge degradada, mentre en denunciava infonamentadament els col·lectius organitzadors. PSC aprofitava per carregar contra CiU malmetent la imatge de la Festa Major i posant llenya al foc contra un pressupost cada cop més retallat i aprovat per tothom, amb un important esforç.  L'assemblea local de la CUP de Cardedeu, com ja vam constatar al Ple Municipal de setembre, trobem molt desagradables les declaracions dels diversos partits polítics, que menyspreen la reconeguda Festa Major de Cardedeu. La Festa Major de Cardedeu és molt participativa, tot i que no presenta un model de competició com passa a molts indrets de la nostra comarca. És una festa de base i desenvolupament popular,a base d'esforços de veïns que la fan possible, i té un enorme valor cultural, social i fins i tot econòmic. Donem ple suport a la carta presentada i emplacem als diferents partits polítics de dins i fora del govern, que mantinguin el respecte que es mereix la nostra Festa Major i les persones que la fan possible amb la seva imprescindible implicació. 

http://www.naciodigital.cat/opinionacional/noticiaON/4586/cardedeu/cultura


Manifest en defensa de la Festa Major:

Benvolguts veïns, 

Enguany, un any més, la vila de Cardedeu ha viscut la seva Festa Major, organitzada per diverses entitats i col·lectius que, com sempre, l'hem fet possible des del voluntariat. Ha estat el fruit de la dedicació d'esforços i hores de centenars de veïns de Cardedeu que hi hem treballat per oferir una proposta àmplia, variada, engrescadora i festiva. Estem ben convençuts que és i ha de seguir essent una festa participativa, oberta i ben viva, del poble i per al poble,. 

El model de la Festa Major de Cardedeu és de base popular, des dels seus orígens fins a l'actualitat. El què és ara, la major part del seu contingut, ha anat sorgint de l'emprenedoria cultural del teixit associatiu local. Sortosament, excepte en períodes d'excepcionalitat com a la postguerra, les festes majors d’aquest país són tradicionalment així.  Així mateix, la Festa Major de Cardedeu s'ha organitzat sempre des dels col·lectius i entitats, i no pas des de l'Ajuntament (com malauradament acaba passant en molts pobles on no hi ha aquesta empenta). 

La de Cardedeu és una Festa Major singular dins el model de la nostra comarca. Un model consolidat que ha costat esforços desinteressats de molta gent durant anys i que continua comptant amb una destacada i creixent implicació veïnal. Cada any hi ha gent nova que se suma en algun element de la Festa Major. Aquest, de fet, és un objectiu que es persegueix any rere any, i cada any som més: més joves i grans, més famílies amb fills, nou veïns... Som nous bastoners i diables i tabalers petits i grans, més sardanistes, més balladors de country i més geganters amb colla grallera pròpia, una nova expressió amb la tropa de trabucaires, gent que s'engresca a participar a les reunions durant l'any, o a donar propostes i idees constructives, o a tirar endavant les contínues tasques del Garitu, del Polvorí... 

Ho diguin o no segons quines definicions d'enciclopèdia, tenim present que la Festa Major és i ha de seguir essent un espai cultural obert, sobretot, un espai comunitari de trobada i interrelació dels veïns. Som conscients que en moments de crisi és un factor cohesió social importantíssim. 

Tots plegats, cada col·lectiu i tots junts en un important esforç de coordinació, tenim per bandera l'esperit de millora contínua que ens va fer néixer i ens fa créixer. Assumim la responsabilitat d'estar darrera de la nostra festa grossa, des de la il·lusió de fer-la gran. Ja vam ser pioners en la utilització massiva del got retornable que potencia el consum responsable i l'interès comú de no generar deixalles. Enguany, des de la Comissió de Festa Major hem assumit una nova retallada del pressupost, des de la responsabilitat de ser conscients de la complicada situació econòmica que vivim. La Festa Major cau quan cau, i sol durar 5 o 6 dies segons com caigui el dia 15 que, essent el dia de la patrona és, necessàriament, dia de Festa Major. Com cada any, ens hem adaptat al pressupost – aprovat per l'Ajuntament – que cada cop és més escapçat, per seguir omplint els mateixos dies previstos amb programació de qualitat. Cada any es gasten menys diners públics per Festa Major, independentment del què duri. 

La Festa Major de Cardedeu és un èxit inqüestionable. És un orgull per la majoria de veïns de la nostra vila i és un referent comarcal i més fins i tot més enllà. El centre i els diversos espais de programació són un bullici de gent. Molts veïns surten al carrer aquells dies. 

Les terrasses, bars i restaurants són plens, cosa que evidencia que és un revulsiu econòmic i fins tot de gran potencial turístic. Segurament és el moment de l'any en què més gent de fora ens visita. Durant el dia, perquè la major part de la Festa Major passa entre el migdia i la mitjanit, hi ha un munt de propostes de cultura popular: tallers per a infants, circ, música i teatre de carrer. Enguany hi ha hagut fins a quatre àpats populars molt assequibles. A les nits, s'ha gaudit d'espectacles de teatre i música molt diversos i d'accés gratuït que han tingut una molt bona acollida. Queda palès, i l'extens reportatge que cada any realitza la Televisió de Cardedeu així ho recull i ho mostra: per sort, a la Festa Major de Cardedeu no li encaixa ni li és justa l'etiqueta de ser festival nocturn que més aviat provoca molèsties com pot passar en altres festes massificades que no volem imitar de cap manera. 

Les entitats i col·lectius que organitzem la Festa Major de Cardedeu des del voluntariat, trobem que les columnes d'opinió de diversos partits polítics que s'han publicat aquest darrer mes a la premsa local són una falta de respecte a tot el què acabem d'exposar. Posen de manifest el flagrant desconeixement del què és i com funciona la Festa Major de Cardedeu per part d’alguns partits polítics que fins i tot en alguns casos formen part de l'equip de govern. 

És deplorable que hi hagi càrrecs públics que atiïn, sense fonaments, les males llengües. Ofereixen una visió distorsionada de la realitat, ja sigui per desgastar el govern, com per a difondre explicacions estereotipades que no s’ajusten a la realitat i prenen un caire malintencionat contra el conjunt de veïns que organitzem desinteressadament la Festa Major. Òbviament, el pressupost de l'Ajuntament dedicat a la Festa Major es destina íntegrament a la programació. També els beneficis dels serveis de barra i dels diversos serveis com les parades gastronòmiques de la carretera de Cànoves es destinen a reforçar el capital destinat a aquesta mateixa programació i a l'activitat cultural local. No ens considerem “separatistas” sinó poble actiu. De ben segur que hi ha qüestions a millorar, i restem disposats a rebre crítiques constructives que ens ajudin a progressar, però no trobem acceptables aquests comentaris que semblen tenir per voluntat dinamitar la Festa Major tal i com la coneixem, que és feta bàsicament des del veïnatge actiu i implicat. 

Ens sabem entitats i col·lectius actius i oberts, i per això aprofitem la oportunitat que ens brinda aquest text per recordar que convidem a qui ho desitgi a treballar per fer possible la Festa Major de Cardedeu des del voluntariat i les ganes de fer poble. 

Visca la Festa Major!

A Cardedeu, 21 de setembre de 2012

 

Agrupació Coral Cardedeuenca

Associació Cultural Esquellot

Colla Bastonera de Cardedeu

Colla Gegantera de Cardedeu

Colla Sardanista de Cardedeu

Col·lectiu de músics de carrer

Diables de Cardedeu

El Garitu

El Polvorí

Esplai Bruixes i Bruixots dels Escorrelots

Xafa'l, amics i amigues del country de Cardedeu