Volem TV3 al País Valencià!

Ahir el Ple de l’Ajuntament va aprovar la moció que va presentar la nostra regidora Marta Cordomí! Des de la CUP defensem el dret dels Països Catalans a preservar la nostra llengua i cultura de Sales a Guardamar i de Fraga fins a Maó. Us deixem amb el text de la moció:

 

Moció que presenta el grup municipal de la Candidatura d'Unitat Popular a l'Ajuntament de Cardedeu sobre la continuïtat de les emissions de TV3 al País Valencià.

 

Durant més de 20 anys, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha garantit l’arribada de les emissions de TV3 al País Valencià. En els últims anys, però, la Generalitat Valenciana ha anat incoant expedients sancionadors contra ACPV per emetre aquestes emissions.

 

La continuïtat d’aquestes emissions són de vital importància per a la normalització del català en el conjunt dels Països Catalans, i de les relacions entre el Principat de Catalunya i el País Valencià. D’altra banda, davant del fet que cada dia tenim accés a més televisions en llengües, continguts i orientacions polítiques ben diverses, la resposta d’un govern no pot ser mai la censura d’un canal en particular, sinó garantir l’accés de la població a la més àmplia oferta, com a mostra de pluralitat informativa i cultural, i de llibertat d’expressió.

 

En resposta a la carta signada per diferents personalitats polítiques i culturals del país i recolzada per diversos ens catalans, en la qual es fa “una crida al conjunt de la societat – associacions, entitats, ajuntaments, sindicats i partits, i persones individuals del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears - perquè, amb la màxima implicació de tots, es pugui fer front a aquesta situació”, diverses organitzacions, administracions i ciutadans a títol individual ha donat suport econòmic a Acció Cultural del País Valencia (ACPV) per fer front a les sancions econòmiques.

 

La campanya per promoure la Iniciativa Legislativa Popular per una Televisió sense Fronteres a les Corts espanyoles va rebre el suport 651.650 adhesions d’arreu del país (quan només se’n necessitaven 500.000, per tramitar-la). El Parlament de Catalunya va aprovar una moció de suport a la ILP a febrer 2010. A Cardedeu amb la participació de fedataris d’aquí, també s’hi van recollir nombroses adhesions. Així mateix, l’Ajuntament de Cardedeu, va aprovar al Ple de setembre de 2009, una moció de suport a la de la campanya “Televisió sense Fronteres”.

 

D’altra banda, el Govern de l’Estat ha ratificat la Carta Europea de les Llengües

Regionals o Minoritàries, que en el seu Article 11.2 diu que “Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua. Es comprometen, a més, a garantir que no sigui imposada a la premsa cap restricció a la llibertat d’expressió i a la lliure circulació de la informació en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària”. Resulta d’una flagrant incongruència que allò que l’Estat espanyol ha signat i considera acceptable i digne de recolzament a l’àmbit internacional, no ho promogui i permeti que es prohibeixi dins del territori estatal. Cal dir que el govern espanyol, no ha prestat conformitat a la tramitació de la ILP sobre la Televisió Sense Fronteres promoguda per ACPV, que justament reprodueix la mateixa Carta Europea.

 

Per tot l’exposat anteriorment, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) proposa al Ple de l'Ajuntament de Cardedeu l’aprovació dels següents acords:

 

 

Primer.- L'Ajuntament de Cardedeu expressa el seu suport a un acord entre els governs de Catalunya i del País Valencià perquè tots els respectius canals de ràdio i televisió arribin als dos territoris amb normalitat, i demana al Govern de Catalunya que consideri una prioritat l’assoliment d’aquest acord el més aviat possible.

 

Segon.- L'Ajuntament de Cardedeu insta el Govern de la Generalitat de Catalunya que faci possible l’emissió de TV3 al País Valencià, i doni suport a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) per tal que aquesta pugui seguir oferint aquestes emissions mentre no existeixi una solució pactada entre els dos Governs.

 

Tercer.– L'Ajuntament de Cardedeu, mentre no es produeixi l’acord esmentat, i per garantir el dret a la informació de la població d’ambdós territoris, insta a la Generalitat Valenciana a facilitar la recepció de TV3 al País Valencià, igual com la Generalitat de Catalunya ha disposat els mitjans tècnics per a la recepció del Canal 9 a Catalunya, i que deixi sense efecte les vergonyoses sancions econòmiques imposades a ACPV, derivades del manteniment en funcionament dels repetidors de TV3.

 

Quart.– L'Ajuntament de Cardedeu insta el Govern de l’Estat a facilitar els mitjans tècnics i legislatius per tal que es compleixi a l’interior del territori de l’Estat el que garanteix, a nivell internacional, la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, amb especial atenció al que disposa el seu Article 11.2.

 

Cinquè.– L'Ajuntament de Cardedeu com a mostra de suport a la llengua catalana, a l'ús normalitzat d’aquesta en tots els Països Catalans, en suport als símbols d’identitat de la nostra història i cultura i, en solidaritat amb els nostres compatriotes del sud, oferirà la quantitat de 1.000 € a l'entitat Acció Cultural del País Valencià, amb la finalitat de contribuir al pagament de la multa de 600.000 € imposada pel govern del País Valencià, i que venç el 20 de març de 2010.

 

Sisè. – L’Ajuntament de Cardedeu difon aquesta problemàtica mitjançant els mitjans comunicatius de què disposa (web, La Vila, twitter...) i insta als cardedeuencs i cardedeuenques a mobilitzar-se per la llibertat d’expressió, per un espai comunicatiu nacional i a contra el tancament de TV3 al País Valencià. Així mateix, convida els cardedeuencs i cardedeuenques a contribuir econòmicament en aquesta causa en la mesura de les possibilitats de cadascú.

 

Setè.– Transmetre aquests acords al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Govern de la Generalitat Valenciana, al Govern Espanyol, a la Comissió Europea, a la Mesa i els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, a la Mesa i els grups parlamentaris del Parlament Valencià, a la Mesa i els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, a Acció Cultural del País Valencià i a l’Ajuntament de Xàbia, municipi amb qui Cardedeu manté una relació d’intercanvi cultural.

 

A Cardedeu a 23 de febrer de 2011