La CUP de Cardedeu exigeix la municipalització de l’aigua i anuncia accions i mobilitzacions
El contracte amb l’empresa concessionària del servei s'acabarà el 2026, després de 50 anys, i pels cupaires es tracta d’una “oportunitat històrica de recuperar el control d’un bé comú i escàs”
Dilluns al matí, totes les fonts públiques de Cardedeu es despertaven amb un missatge intrigant: “de qui és l’aigua?”. Amb aquesta acció, la CUP de Cardedeu reivindicava la necessitat de municipalitzar el servei d’aigua potable al poble després d’un contracte amb l’empresa Aguas potables y mejoras de Cardedeu SA signat el 1976 i que expira el 2026.
En una roda de premsa el passat dimecres, els tres regidors de la formació, Blai Taberner, Mercè Falguera i Nico Planterose, van argumentar que en aquest mandat “s’obre una oportunitat històrica perquè les veïnes de Cardedeu recuperem el control d’un bé comú que mai no hauria d’haver-se posat en mans privades” i afegien que “la municipalització del servei d’aigua ha de servir per recuperar un dret essencial, fer que tothom pugui accedir-hi i poder-lo gestionar amb criteris ecològics donada la situació de crisi climàtica actual”.
Segons la CUP, que posa exemples de municipis en què la gestió de l’aigua és pública, la municipalització del servei té grans avantatges: des de la millora del servei, que a Cardedeu presenta nombroses deficiències pel poc manteniment de la xarxa que ha fet l’empresa concessionària, l’accés universal a l’aigua, especialment a famílies en situació de vulnerabilitat, la transparència i el control democràtic o una gestió més ecològica i sostenible.
“El context de crisi climàtica ens obliga a una reflexió profunda i urgent com a societat: hem de viure d’una altra manera. I això passa per a que la gent tingui el control de tot allò que és necessari per viure, com és el cas de l’aigua.” ha assegurat Blai Taberner, portaveu del grup municipal a l'Ajuntament.
La CUP, ara a l’oposició després de 8 anys al govern municipal, assegura que treballarà per fer possible la municipalització de l’aigua des de l’Ajuntament però també des del carrer. En aquest sentit, Mercè Falguera i Nico Planterose han explicat que el grup ha posat aquesta mesura sobre la taula en la negociació dels pressupostos i alhora han fet una crida a la mobilització de la ciutadania per tal de pressionar el govern de Junts, PSC i Gent pel Canvi a tirar endavant la municipalització de l’aigua.
“El context de crisi climàtica ens obliga a una reflexió profunda i urgent com a societat: hem de viure d’una altra manera. I això passa per a que la gent tingui el control de tot allò que és necessari per viure, com és el cas de l’aigua.”