Valoració política dels resultats de les eleccions municipals del 28 de maig de 2023 a Cardedeu

En el context actual de desmobilització després de la fi del Procés i de la pandèmia, valorem molt positivament haver pujat lleugerament en percentatge de vot i haver recuperat el tercer regidor.

Després de la intensa jornada electoral de diumenge, des de l’assemblea de la CUP de Cardedeu volem fer una valoració més pausada dels resultats.

Volem començar donant les gràcies a les 1167 veïnes que diumenge van optar a les urnes per un projecte netament anticapitalista, feminista, ecologista i independentista. En el context actual de desmobilització després de la fi del Procés i de la pandèmia, valorem molt positivament haver pujat lleugerament en percentatge de vot i haver recuperat el tercer regidor, a les portes del qual ens vam quedar fa 4 anys. I encara més satisfets en podem estar, tenint en compte el desgast que suposa estar a govern essent soci (molt) minoritari, que suposa rebre totes les crítiques de la tasca de govern sense la contrapartida de visibilitat que proporciona l’alcaldia. Entenem, doncs, que podem parlar d’una consolidació de l’espai de la Unitat Popular a Cardedeu.

Ara bé, no podem caure en l’autocomplaença. Tot i que considerem que hem fet una molt bona campanya, és evident que no hem aconseguit vèncer la desafecció política de veïnes que anys enrere havien apostat per la CUP i que en aquestes eleccions han decidit abstenir-se o fer vot nul/blanc. Assumim l’advertència que aquesta abstenció i aquest vot nul/blanc representa, especialment per a l’independentisme i per a les esquerres, i en prenem bona nota per millorar.

El nou panorama polític a l’Ajuntament de Cardedeu és desencoratjador. Al llarg dels propers dies veurem quins pactes es configuren i això permetrà també clarificar on es situen aquells partits que han tingut posicionaments ambigus durant la campanya, i veurem també com la recent convocatòria d’eleccions generals influencia aquests pactes. Es constata sense dubte el viratge cap a la dreta de la composició del Consistori i, per tant, un més que probable desmantellament de totes aquelles polítiques transformadores que s’havien iniciat els darrers 8 anys. Estem també davant d’una tornada a les xarxes clientelars de PSC i Convergència que durant anys ja havíem viscut al poble, i sabem com de difícil són de revertir.

Des de la CUP tenim clar que el que ens toca ara és fer una oposició al servei dels interessos del poble dins l’Ajuntament i reforçar la Unitat Popular a fora. Caldrà organitzar-nos per seguir defensant el dret a l’habitatge davant d’aquells qui diuen voler defensar-lo però que el que volen és defensar la propietat privada i fomentar l’especulació. També caldrà treballar de valent per preservar el territori i buscar alternatives populars cap a la sostenibilitat real, perquè parlar de transició energètica mentre es fa una política de construcció de carreteres no és res més que cinisme. En definitiva, ara toca reforçar el carrer i les estructures populars i d’això a la CUP en sabem, perquè quan parlem del peu al carrer i el peu a la institució, no és un lema buit de contingut.

Precisament en aquesta línia, ben aviat convocarem una trobada amplia amb la nostra base militant així com amb l'entorn polític proper per tal de compartir de forma col·lectiva i ampliada aquesta valoració política dels resultats.

Ens esperen uns anys durs, tant al poble com al conjunt dels Països Catalans. Però la més que evident onada reaccionària ens interpel·la clarament des de la responsabilitat i alhora des de la il·lusió. La revolució és més necessària que mai i la recepta segueix sent la mateixa de sempre: gent que lluiti. I lluitarem!

---------

Assemblea de la CUP Cardedeu

Cardedeu, Països Catalans.

1 de juny de 2023