Comunicat de la CUP de Cardedeu amb relació al pacte de govern entre Junts per Cardedeu, el PSC i GPC

El passat 2 de novembre, Junts per Cardedeu, el PSC i Gent pel Canvi van anunciar públicament el pacte de govern que portaven preparant des de la nit de les eleccions del mes de maig.

L’assemblea de la CUP de Cardedeu volem expressar la nostra posició en relació amb la trista notícia que vam saber el passat dijous 2 de novembre: la sociovergència es fa realitat al nostre poble a través d’un pacte de govern entre el PSC, Junts per Cardedeu i Gent pel Canvi.

Després de llargs mesos de volguda indefinició i de molt poca transparència, no podem no entendre aquest pacte si no és des del cinisme de les tres forces polítiques que el composen i el profund personalisme que ha imperat des del dia de les eleccions. La voluntat que motiva aquesta entesa no és més que la voluntat d’ocupar càrrecs al preu que sigui, renunciant a alguns suposats principis polítics i fent el contrari del que s’havia dit i promès al llarg de la campanya electoral.

Des de la mateixa nit electoral del 29 de maig i fins al 17 de juny, una opció alternativa es va posar sobre la taula. La possibilitat de facilitar un govern independentista que podia garantir la continuïtat d’algunes de les polítiques transformadores dels darrers 8 anys, va ser quelcom en què vam creure i hi vam posar temps i esforços. A les urnes va quedar clar que hi havia una majoria independentista a Cardedeu, i nosaltres hi afegim un matís cabdal que no s’ha de menystenir: aquesta majoria se situava en l’eix social a l’esquerra. És per això que nosaltres, de bon inici, ja vam posar sobre la taula que qualsevol acord hauria de contemplar aquestes dues variables.

Malauradament, a l’altra banda ens vam trobar un Junts per Cardedeu que va posar com a únic escull insalvable que el seu candidat fos investit alcalde, fet que no respon ni a la voluntat de les votants de Cardedeu (amb les dades a la mà), ni tampoc —i val la pena recordar-ho— als espais deliberatius de la CUP, que van més enllà de la militància perquè són oberts a les simpatitzants.

Com ja hem explicat, durant les reunions per explorar l’acord, vam haver de suportar, en nombroses ocasions, el xantatge directe del senyor Orozco. L’amenaça era clara: o el fèiem alcalde o hi hauria sociovergència. Fins i tot, en una de les reunions que vam tenir, l’espai de Junts va aixecar-se de la taula de negociació, quan aquesta encara estava oberta, perquè “tenia una reunió amb en Josep Quesada”, tot afegint que si no acceptàvem la seva alcaldia, se suspenia la nostra reunió. Tot plegat lamentable, tant pel fons com per les formes.

Les bases, l'assemblea i els moviments populars del poble no avalaven que la CUP de Cardedeu investís un alcalde amb un projecte liberal i personalista i, en conseqüència, des de la CUP vam decidir que no donaríem suport a un possible govern ERC-Junts liderat pels postconvergents. Consideràvem que les úniques garanties de continuïtat amb certes polítiques passaven perquè l’alcaldia l’ostentés el cap de llista d’ERC, a qui vam atorgar un vot simbòlic durant la sessió d’investidura.

Avui, mesos després d’aquests fets, considerem que la decisió col·lectiva que vam prendre era encertada, conseqüent amb els nostres objectius polítics i sobretot, alineada amb el projecte de poble que tenim a la CUP, un projecte que era certament incompatible amb el projecte indefinit de l’espai de Junts.

La posició de la CUP va rebre durs atacs per part de l’espai de Junts: se’ns va responsabilitzar de “fer possible un govern espanyolista”, se’ns va acusar de ser els culpables que l'estelada desaparegués de la façana de l’Ajuntament i els regidors del nostre grup municipal van haver de suportar agressions verbals després del Ple d’investidura i greus desqualificacions per les xarxes socials.

Tot i això, vam decidir que sempre que ens mantinguéssim en l’oposició, les forces independentistes havíem de treballar juntes amb allò que ens unís: vam impulsar la creació de la Regidoria de Llengua de forma conjunta, vam aprovar la declaració de persona non grata als policies espanyols infiltrats o vam aprovar al Ple —amb l’abstenció premonitòria de Junts— la demanda que l’estelada retornés allà on no havia d’haver desaparegut mai.

No obstant això, avui aquesta oposició independentista deixa de tenir sentit: un partit suposadament independentista ha decidit governar conjuntament amb el PSC, un partit espanyolista, antiindependentista, executor de la repressió i amb un projecte polític estrictament vinculat amb l’oligarquia espanyola.

Tenint en compte les circumstàncies particulars de l’auge del PSC, que va capitalitzar tot el vot espanyolista per l’absència d’altres partits que li fessin competència, creiem que és un greu error establir-hi pactes que li garanteix estabilitat a mitjà termini. La forma caciquil i populista de fer política del PSC és de sobres coneguda arreu de la comarca. Blanquejar-la i participar-hi activament és d’una irresponsabilitat majúscula.

A part, en l’acord de govern signat entre Junts, PSC i GPC el 26 d’octubre de 2023 —el mateix dia en què Junts, fent veure que encara era oposició, aprovava una pujada de taxes sense precedents—, és del tot impossible trobar-hi cap concreció sobre el model de poble i el projecte que volen desenvolupar les tres forces signants. Són paraules buides que no es concreten en cap acció concreta, quantificable o avaluable.

Per contra, hi trobem el que sí que era rellevant per al senyor Orozco: ser alcalde costi el que costi. Tant és així que, fins i tot, mentre no ho sigui, s’ha creat la figura de vicealcalde, amb una retribució idèntica a la de l’alcalde. Si no en teníem prou amb l’augment insòlit i vergonyós de sous —aprovat amb l’abstenció de Junts i ERC—, ara s’inventen noves figures per poder cobrar encara més. El total dels sous del govern de Junts, PSC i GPC és de 315.000 € anuals, un 25 % més que el govern d’ERC i la CUP dels darrers 4 anys.

Finalment, no podem obviar com els tempos d’aquest pacte s’han acompassat amb els tempos de l'acord d’investidura entre Junts i el govern de PSOE a l’Estat. No és casual que mentre en campanya Míriam Nogueras esgrimia una retòrica bel·ligerant contra el govern espanyol i el PSOE en platós i mítings, a Cardedeu, Junts jugava al triler respecte a un possible pacte municipal amb el PSC. I és que Míriam Nogueras era la número 17 de la llista de Junts Cardedeu i un pacte massa prematur en l'àmbit municipal tacava la imatge de la candidata al congrés espanyol. El poble ha estat moneda de canvi dels tripijocs de Junts a Espanya.

Les conseqüències per al poble i per a l’entorn que pot tenir un govern de les característiques del que s’anuncia poden ser devastadores en el curt i el llarg termini. Estem parlant de partits que defensen la mobilitat en cotxe, que plantegen dubtes sobre el sistema porta a porta, que no creuen en la municipalització de serveis, que tenen posicions que atempten contra l’autodeterminació de gènere, que mantenen una retòrica perillosa que posa el crit al cel davant l’ocupació i no ho fa per l’emergència social vinculada a l'habitatge, o que han participat activament en la repressió cap als moviments socials organitzats, entre ells l’independentisme popular.

Davant de tot això, des de la CUP de Cardedeu tenim clar que ara més que mai ens toca fer una oposició contundent contra tots els intents que tingui aquest govern de fer passes enrere en la conquesta de sobirania popular. Fiscalitzarem tots els projectes i ens oposarem a tot allò que respongui als interessos dels privilegiats i no als del conjunt de les classes populars. Proposarem tot allò que considerem necessari perquè seguim creient que existeix una alternativa que posi les necessitats de la gent del poble al centre de totes les polítiques.

I, alhora, fem una crida a totes les persones compromeses del poble: ens caldrà teixir xarxa, ens caldrà organitzar-nos, ens caldrà lluitar per defensar el poble que volem. Ens caldrà lluitar per conquerir, des dels carrers, tot allò que des de les institucions ens voldran prendre.

Amb tota la força i tota la il·lusió, seguim endavant construint la Unitat Popular!

Assemblea de la CUP de Cardedeu

Cardedeu, Països Catalans

5 de novembre de 2023

Després de llargs mesos de volguda indefinició i de molt poca transparència, no podem no entendre aquest pacte si no és des del cinisme de les tres forces polítiques que el composen i el profund personalisme que ha imperat des del dia de les eleccions. La voluntat que motiva aquesta entesa no és més que la voluntat d’ocupar càrrecs al preu que sigui, renunciant a alguns suposats principis polítics i fent el contrari del que s’havia dit i promès al llarg de la campanya electoral.